smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasto Kopciuszek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z przepisu siostry Anastazji o wdzięcznej nazwie Kopciuszek. Polecam dla wielbicieli ciast z kremem.

Ciasto Kopciuszek

Składniki:

Ciasto Kopciuszek

 

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt z makiem
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietanowa
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 czerwona galaretka (dałam truskawkową)
  • 2 łyki cukru pudru

 

  • Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kostka masła

 

 

 

  • Dodatkowo
  • 2 paczki herbatników szkolnych
  • 3/4 szklanki rumu (nie dałam)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Kopciuszek
Wykonanie: Biszkopt jasny: 1.Białka ubić na sztywno dodając cukier 2.Dodawać pojedynczo żółtka miksując. 3 Do ubitej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką 4 Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem, Wlać ciasto, i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt z makiem 1.Białka ubić na sztywno dodając cukier 2.Dodawać pojedynczo żółtka miksując. 3 Do ubitej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i wymieszać łyżką 4 Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem, Wlać ciasto, i piec w 180 stopniach C około 40 minut. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą wlać do ubitej śmietany Masa budyniowa: Mleko zagotować wraz z cukrem a w małej ilości mleka rozrobić budyń. Wlać do gotującego się mleka stale mieszać az do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać stopniowo łyżkami budyń. Polewa: Żelatynę rozpuścić w wodzie W rondelku rozgrzać margarynę,dodać cukier,kakao. Nie gotować Chwilę przestudzić i wlać żelatynę, wymieszać, a następnie dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki Składanie ciasta Biszkopt jasny-podzieliłam na dwie części i wykorzystałam jedną Masa śmietanowa Biszkopt z makiem-podzieliłam na dwie części i wykorzystałam jedną Masa budyniowa Herbatniki polewa.