Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikamiRobimy ciasto kakaowe:
Do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.
Ciasto kokosowe
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.
Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Robimy masę:
Z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.
Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami i rozsmarowujemy.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni.
Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.
ETAP 5:
Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.
ETAP 6:
Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.