bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar . Idealne połączenie smaków.

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami

Składniki:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami

Ciasto kakaowo-kokosowe:

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg kokosu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

 

 

  • 3 batony Ikar
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami

Robimy ciasto kakaowe:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar
Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.

Do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.

Ciasto kokosowe

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar
Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.

Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).

Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

Robimy masę:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar
Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami i rozsmarowujemy.

Z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.

Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.

Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami i rozsmarowujemy.

Biszkopt:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar
Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni.

Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.

ETAP 5:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.

ETAP 6:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.