Sposób przygotowania:
Ciasto kakaowo-krówkowe
Przygotować biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie wymieszamy. Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypać bułką tartą. . Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy, przekrawamy na pół tak, aby powstały dwa blaty. Przygotowujemy masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodajemy zimny budyń. Mleko skondensowane gotujemy około 3 godziny studzimy. Osobno mieszamy resztę masy krówkowej z nutellą. Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Rozsmarowujemy dżem, a na dżemie rozsmarowujemy ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wykładamy herbatniki. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę krówkową z nutellą i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarowujemy ⅓ masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy resztą ponczu, smarujemy pozostałą masą budyniową. Wierzch placka posypujemy kakao.
sylwia17