gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto "Karpatka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje chyba każdemu. Polecam do popołudniowej kawki.

Ciasto "Karpatka" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Karpatka"

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "Karpatka"
CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Gotową masę studzimy. Następnie do masy wbijamy jajka i miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie blachy jednakowej wielkości natłuszczamy po czym rozsmarowujemy ciasta. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. KREM: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. Do pozostałego wsypujemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, na budyń. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym dodajemy gorący budyń. Ucieramy. Gorącą masę wykładamy na jedno przestudzone ciasto i przykrywamy drugim.
Ciasto "Karpatka"
Do masy karpatkowej wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto "Karpatka"
Dwie blachy jednakowej wielkości natłuszczamy po czym rozsmarowujemy ciasta.
Ciasto "Karpatka"
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, po czym dodajemy gorący budyń. Ucieramy.
Ciasto "Karpatka"
Gorącą masę wykładamy na jedno przestudzone ciasto i przykrywamy drugim.