Sposób przygotowania:
Ciasto "Kawoszek"biszkopt
Zaczynamy od przygotowania biszkoptów.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce cukru.
Następnie dodajemy po jednym żółtku- ubijamy przez kolejną minutę, aż wszystko ładnie się połączy.
Wyłączamy robot i wsypujemy mieszaninę mąki i przypraw- mieszamy już szpatułką.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ciasto pieczemy przez 18-20 minut.
Upieczone wyciągamy i po około 15 minutach zdejmujemy papier do pieczenia- studzimy.
masa orzechowa
Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i orzechy- mieszamy aż powstanie gęsta papka- studzimy.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce papki orzechowej i dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy syrop lub alkohol.
składanie ciasta
Blaszkę wykładamy czystym papierem do pieczenia, wkładamy jeden blat- mocno ponczujemy kawą.
Smarujemy powidłami i na górę wykładamy masę orzechową.
Drugi blat ponczujemy najpierw z jednej strony, można też go posmarować powidłami, ale będzie go juz i tak trudno położyć na masie. Ciasto układamy na masie właśnie tą naponczowaną stroną, dopiero po ułożeniu ciasta ponczujemy drugą stronę.
Masa jest dość zwarta i ciasto lubi sie rozwarstwiać, niestety.
Na górę przygotowujemy polewę
Rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki.
Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego:)
SylaUla