reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto "Kawoszek"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdecydowanie bardziej wolę to ciasto niż piernik, choć w smaku nieco go przypomina - a to przez dodatek powideł z dodatkiem cynamonu i imbiru.

Ciasto "Kawoszek"

Składniki:

Ciasto "Kawoszek"

Składniki na blachę 24x37 cm

  • Biszkopt- trzeba upiec dwa osobno, ale składniki podane na jeden blat

 

  • 3 jajka M
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki kawy mielonej ( nie rozpuszczalnej)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do pierników ( można ominąć)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 200 g masła
  • 150 g orzechów włoskich ( zmielonych)
  • 150 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki syropu o smaku karmelu ( można ominąć lub zamienić na alkohol)

 

  • Dodatkowo
  • 1,5 szklanki mocnej zaparzonej kawy
  • słoik powideł

 

  • Polewa czekoladowa
  • 1/2 kostki masła (palmy)
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto "Kawoszek"

biszkopt

Ciasto "Kawoszek"
mąkę koniecznie trzeba przesiać z kawą i cynamonem

Zaczynamy od przygotowania biszkoptów.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce cukru.

Następnie dodajemy po jednym żółtku- ubijamy przez kolejną minutę, aż wszystko ładnie się połączy.

Wyłączamy robot i wsypujemy mieszaninę mąki i przypraw- mieszamy już szpatułką.

Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Ciasto pieczemy przez 18-20 minut.

Upieczone wyciągamy i po około 15 minutach zdejmujemy papier do pieczenia- studzimy.

masa orzechowa

Ciasto "Kawoszek"
orzechy gotujemy aż powstanie gęsta papka- mozna dodać ich nieco wiecej

Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i orzechy- mieszamy aż powstanie gęsta papka- studzimy.

Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce papki orzechowej i dokładnie miksujemy.

Na koniec dodajemy syrop lub alkohol.

składanie ciasta

Ciasto "Kawoszek"
masę rozkładamy

Blaszkę wykładamy czystym papierem do pieczenia, wkładamy jeden blat- mocno ponczujemy kawą.

Smarujemy powidłami i na górę wykładamy masę orzechową.

Drugi blat ponczujemy najpierw z jednej strony, można też go posmarować powidłami, ale będzie go juz i tak trudno położyć na masie. Ciasto układamy na masie właśnie tą naponczowaną stroną, dopiero po ułożeniu ciasta ponczujemy drugą stronę.

Masa jest dość zwarta i ciasto lubi sie rozwarstwiać, niestety.

Na górę przygotowujemy polewę

Rozpuszczamy masło i dodajemy pozostałe składniki.
Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut.
Ciepłą polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego:)


Tagi:

kawa deser ciasto