gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z dodatkiem kawy rozpuszczalne przełożone delikatną masą brzoskwiniową. Idealne na przyjęcie w upalne dni.

Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową

 

  • Ciasto I
  • 7 białek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku
  • kawa rozpuszczalna

 

  • Ciasto II
  • 7 żółtek
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka proszku
  • szklanka mąki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową
Ciasto I - białka ubić z cukrem, wsypać mąkę - połączyć. Dodać proszek, nałożyć ciasto do blaszki - posypać kawą. Ciasto II - żółtka, jajka i cukier utrzeć dodać olej, mąkę, proszek całość dokładnie połączyć. Wylać ciasto na I ciasto.Piec 30 minut w temperaturze 180. Po upieczeniu przekroić na pół. Masa - brzoskwinie pokroić w kostkę. Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem. Wodę, żółtka, mąkę wymieszać - dodać do gotującego się soku ugotować budyń zdjąć z ognia wsypać galaretkę i pokrojone brzoskwinie, odłożyć do ostygnięcia. Ubijamy kremówkę dodajemy ostudzoną masę. Upieczone przekrojone ciasta przekładamy masą, wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową
Pierwsze ciasto wylane posypujemy kawą rozpuszczalną
Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową
Gotujemy budyń z soku dodajemy galaretkę i brzoskwinie
Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową
Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części
Ciasto kawowe z masą brzoskwiniową
Ciasto przekładamy masa ubitą z kremówką z budyniem