Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z kremem i galaretką
Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier puder, a potem po jednym żółtku wbijam i dalej miksuję.
Mielone migdały mieszam z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli łączę suche składniki z masą jajeczną, mieszam delikatnie łyżką.
Blachę smaruję masłem, wysypuję mąką lub bułką tartą, wlewam do niej ciasto.
Piekę w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu, przekrawam na pół.
Krem: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Powoli wlewam ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać. Biszkopt przekładam kremem. Wierzch smaruję 3 łyżkami kremu. Zalewam tężejącą galaretką. Schładzam.
Mielone migdały mieszam z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli łączę suche składniki z masą jajeczną, mieszam delikatnie łyżką.
Blachę smaruję masłem, wysypuję mąką lub bułką tartą, wlewam do niej ciasto.
Piekę w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu, przekrawam na pół.
Krem: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Powoli wlewam ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać. Biszkopt przekładam kremem. Wierzch smaruję 3 łyżkami kremu. Zalewam tężejącą galaretką. Schładzam.