Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto kawowo- śmietankowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto kawowo- śmietankowe Przykryć drugim płatem ciasta. 4. Posmarować masą śmietankową. 5. Udekorować według uznania.

Ciasto kawowo- śmietankowe

Składniki:

Ciasto kawowo- śmietankowe

 

  • Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 7 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka kawy cappuccino
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 3 łyżki żelatyny
  • Masa śmietankowa:
  • 500 g śmietany (30%)
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Ponadto:
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo- śmietankowe
Ciasto: 1. Białka ubić z cukrem. 2. Żółtka ubić z olejem i kakao. 3. Połączyć z ubitymi białkami, wymieszać. 4. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. 5. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 26x36 cm. 6. Piec 30-35 min. w temp. 180C. Masa kawowa: 1. Mleko zagotować. 2. stopniowo wsypywać po łyżeczce kawę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Żelatynę rozpuścić w ok. 1/2 szklanki gorącej wody. 4. Do ostudzonej masy wsypać bitą śmietanę i dodać przestudzoną żelatynę, ubijając. Masa śmietankowa: 1. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. 2. Śmietanę wlać do naczynia. 3.Wsypać bitą śmietanę w proszku, cukier i ubijać. 4. Połączyć z przestudzoną żelatyną. Ciasto kawowo- śmietankowe: 1. Przestudzone ciasto przekroić wzdłuż. 2. Masę kawową wyłożyć na jeden płat biszkopta. 3. Przykryć drugim płatem ciasta. 4. Posmarować masą śmietankową. 5. Udekorować według uznania.