Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto kawowo-śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto w sam raz do popołudniowej kawy

Ciasto kawowo-śmietankowe

Składniki:

Ciasto kawowo-śmietankowe

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyzek cukru
  • 8 łyzke mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kawy
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Masa smietankowa:
  • 1 l smietany 30 %
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kawowo-śmietankowe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubic z cukrem na pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesitowaną mąke i proszek. Wymieszać. Piec w 180s topniach przez 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na 3 części. Masa kawowa: Kawę zaparzyć. Ostudzić. Masło utrzec na puch. Dodać cukier puder oraz kawe i zmiksować. Masa smietankowa: Żelatyne przygotowac według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietane ubic na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder oraz zelatynę zmiksować. Pierwszego biszkopta posmarować masa kawową. Przykryć drugim i posmarowac masą śmietankową. Przykryć trzecim i zrobic wzorki z masy śmietankowej. Posypac kakao.