Ciasto kokosowe I

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na

Ciasto kokosowe I

Składniki:

Ciasto kokosowe I

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 25 dag margaryny,
  • 200 ml śmietany,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 2-3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 słoik dżemu owocowego.

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe I
Żółtka oddzielić od białek. Miękką margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zagnieść na kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub olejem i wysypaną bułką tartą. Ciasto oprószyć mąką ziemniaczaną. Na to wyłożyć niezbyt grubą warstwę dżemu, a na dżem wyłożyć pianę z ubitych białek wymieszaną z wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut.