Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto kokosowe z ananasami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wspaniałe połaczenie kokosu i ananasa

Ciasto kokosowe z ananasami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto kokosowe z ananasami

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka kokosowa:
  • 25 dkg kokosu
  • 25 dkg cukru pudru
  • 5 białek
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • Puszka ananasów
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 lyzki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • Mleko
  • Kokos do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe z ananasami
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
Masa:
Budyń ugotować na syropie z ananasów. Ma być 1 szklanka jeśli brakuje to dolać troche wody. Ananasy pokroić w drobna kostkę. Masło utrzeć na puch. Dodać zimny budyń i zmiksować. Pod koniec dodać kawałki ananasów i wymieszać. W razie potrzeby w czasie miksowania można dosłodzić cukrem pudrem, ale wydaje mi się, że jest to zbędne, bo syrop ananasowy jest słodki.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+polewa+wiórki kokosowe
Ciasto kokosowe z ananasami
wkładka kokosowa ma być zarumieniona na złocisty kolor
Ciasto kokosowe z ananasami
budyn gotujemy na syropie odlanym z ananasów