Sposób przygotowania:
Ciasto kokosowe z ananasami
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
Masa:
Budyń ugotować na syropie z ananasów. Ma być 1 szklanka jeśli brakuje to dolać troche wody. Ananasy pokroić w drobna kostkę. Masło utrzeć na puch. Dodać zimny budyń i zmiksować. Pod koniec dodać kawałki ananasów i wymieszać. W razie potrzeby w czasie miksowania można dosłodzić cukrem pudrem, ale wydaje mi się, że jest to zbędne, bo syrop ananasowy jest słodki.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+polewa+wiórki kokosowe
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić, dodać cukier puder i ubijać, dodać kokos. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blachę i piec na złoty kolor (20-30 minut)
Masa:
Budyń ugotować na syropie z ananasów. Ma być 1 szklanka jeśli brakuje to dolać troche wody. Ananasy pokroić w drobna kostkę. Masło utrzeć na puch. Dodać zimny budyń i zmiksować. Pod koniec dodać kawałki ananasów i wymieszać. W razie potrzeby w czasie miksowania można dosłodzić cukrem pudrem, ale wydaje mi się, że jest to zbędne, bo syrop ananasowy jest słodki.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Przełożenie:
Biszkopt+masa+wkładka+masa+biszkopt+polewa+wiórki kokosowe