blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Ciasto kokosowe z melonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetne cisto na niedzielne popołudnie

Ciasto kokosowe z melonem

Składniki:

Ciasto kokosowe z melonem

 

  • pół kostki masła
  • 1 i 113 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 3 łyżki mleka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 melon miodowy
  • 1 kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pół szklanki śmietany 30-proc.
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowe z melonem
Masło utrzyj z 1/3 cukru, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Rozbij 2 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka schłodź, a żółtka i całe jajka kolejno połącz z masą maślaną. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Dolej mleko. Utrzyj. Ciasto przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Białka ubij z połową pozostałego cukru. Pianę rozsmaruj na cieście. Piecz 45 min w temp. 175 st. 2.Melon obierz, z miąższu wytnij kilka kuleczek, a pozostały zmiksuj. Wymieszaj z jogurtem, resztą cukru i sokiem cytrynowym. Żelatynę namocz, rozpuść, podgrzewając. Połącz z masą jogurtowo-me-lonową. Dodaj ubitą wcześniej śmietanę. Ciasto rozkrój w poprzek. Przełóż kremem. Schłodź. Udekoruj kuleczkami z melona i miętą.

Tagi:

jajko jajka