Sposób przygotowania:
Wegańskie ciasto marchewkowe
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać 3 mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, wiórki, zamiennik jajek, olej, przyprawy korzenne i całość delikatnie zblenderować blenderem ręcznym dodając mleka kokosowego w ilości aby otrzymać średniej gęstości ciasto - dodać migdały, orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko i ananasa. - wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać jeszcze mleka. - dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem i wysypać mąką migdałową, wyłożyć ciasto i wyrównać brzegi. - ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok 50-60 min. (do suchego patyczka) - ciasto wystudzić - wierzch ciast posmarować kremem kokosowym wymieszanym z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku. - udekorować dowolnymi owocami.