WEGANON

WEGANON

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wegańskie ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest wyjątkowo delikatne, wilgotne i o lekko korzennym smaku. Marchew połączyłem z mąką migdałową, gryczaną i orkiszową. W zastępstwie jajek jest mąka owsiana. Brak masła czy margaryny zastąpiłem olejem z prażonych orzechów włoskich.

Wegańskie ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegańskie ciasto marchewkowe

 

  • około 0,5 kg marchwi
  • po pół szklanki mąki: orkiszowej, gryczanej i migdałowej
  • łyżki waniliowego ksylitolu (do słoika z ksylitolem dodać 3 laski wanilii i po tygodniu gotowe)
  • Zamiennik jajek (5 płaskich łyżek mąki owsianej wymieszanej z 10 łyżkami wody = 3 jajkom)
  • pół szklanki oleju z prażonych orzechów włoskich lub laskowych
  • goździków, zmielone 2 ziela angielskie, 1 starta łyżeczka świeżego imbiru, pół łyżeczki zielonego kardamonu
  • pół szklanki mieszanki grubo posiekanych migdałów i orzechów
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka mleka kokosowego lub migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1 duże jabłko
  • pół świeżego ananasa
  • do przybrania-krem kokosowy wymieszany z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku, owoce

Sposób przygotowania:

Wegańskie ciasto marchewkowe
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać 3 mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, wiórki, zamiennik jajek, olej, przyprawy korzenne i całość delikatnie zblenderować blenderem ręcznym dodając mleka kokosowego w ilości aby otrzymać średniej gęstości ciasto - dodać migdały, orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko i ananasa. - wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste, można dodać jeszcze mleka. - dno dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem i wysypać mąką migdałową, wyłożyć ciasto i wyrównać brzegi. - ciasto piec w temperaturze 180°C przez ok 50-60 min. (do suchego patyczka) - ciasto wystudzić - wierzch ciast posmarować kremem kokosowym  wymieszanym z waniliowym pudrem z ksylitolu do smaku. - udekorować dowolnymi owocami. 
Wegańskie ciasto marchewkowe
Pokrojone ciasto prezentuje się następująco