Sposób przygotowania:
Ciasto Królewiec
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda i cukrem dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować je na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) i upiec osobno w temp.180 st około 15 minut.
Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać po czym połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w tej samej blaszce co miodowe blaty w temp 180st około 30 minut.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać obie mąki i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać aromat i masło, mieszać do momentu rozpuszczenia się masła.
Na dnie blaszki ułożyć jeden spód z ciasta miodowego wyłożyć na nim połowę gorącego kremu budyniowego, następnie ułożyć biszkopt i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim blatem miodowym, lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem, polać nią wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda i cukrem dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować je na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) i upiec osobno w temp.180 st około 15 minut.
Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać po czym połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w tej samej blaszce co miodowe blaty w temp 180st około 30 minut.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać obie mąki i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać aromat i masło, mieszać do momentu rozpuszczenia się masła.
Na dnie blaszki ułożyć jeden spód z ciasta miodowego wyłożyć na nim połowę gorącego kremu budyniowego, następnie ułożyć biszkopt i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim blatem miodowym, lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem, polać nią wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.