iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto Królewiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto chyba wszystkim znane i na pewno nie raz się z nim ktoś zetknął u mnie nie było go w domu chyba z 20 lat, ale dzisiaj to nadrobiłam i rodzince bardzo smakowało.

Ciasto Królewiec

Składniki:

Ciasto Królewiec

ciasto miodowe:

biszkopt:

krem:

dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto Królewiec
Ciasto miodowe:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z soda i cukrem dodać pokrojoną w kostkę margarynę, jajko i płynny miód. Szybko zagnieść ciasto i podzielić je na pół, następnie rozwałkować je na dwa jednakowe placki na wielkość blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) i upiec osobno w temp.180 st około 15 minut.

Biszkopt:

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do piany dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka jajek i delikatnie wymieszać po czym połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w tej samej blaszce co miodowe blaty w temp 180st około 30 minut.

Krem:

1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać obie mąki i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować do gorącego budyniu dodać aromat i masło, mieszać do momentu rozpuszczenia się masła.

Na dnie blaszki ułożyć jeden spód z ciasta miodowego wyłożyć na nim połowę gorącego kremu budyniowego, następnie ułożyć biszkopt i pozostały krem budyniowy, przykryć drugim blatem miodowym, lekko docisnąć.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem, polać nią wierzch ciasta i odstawić do zastygnięcia.

Tagi:

ciasto