Sposób przygotowania:
Królewiec z polewą rodzynkową
CIASTO MIODOWE: Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy z margaryną. Dodajemy Pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części. Każdą wałkujemy i pieczemy oddzielnie 2 placki w 180˚C przez około 20 min. BISZKOPT: Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min.
MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Po zestawieniu z ognia, do ciepłego wtłaczamy masło. Letnim przekładamy placki. Przełożenie: Ciasto miodowe, połowa letniego budyniu, biszkopt, połowa letniego budyniu, ciasto miodowe, polewa rodzynkowa.
POLEWA: Rodzynki moczymy na noc w alkoholu. Po czym odcedzamy. Masło, czekolady razem topimy w rondelku. Do rozpuszczonych dodajemy osączone rodzynki oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Letnią polewę wylewamy na wierzch naszego Królewca.
MASA BUDYNIOWA: Z mleka, mąki, cukru i żółtek gotujemy budyń. Po zestawieniu z ognia, do ciepłego wtłaczamy masło. Letnim przekładamy placki. Przełożenie: Ciasto miodowe, połowa letniego budyniu, biszkopt, połowa letniego budyniu, ciasto miodowe, polewa rodzynkowa.
POLEWA: Rodzynki moczymy na noc w alkoholu. Po czym odcedzamy. Masło, czekolady razem topimy w rondelku. Do rozpuszczonych dodajemy osączone rodzynki oraz połowę alkoholu w którym się moczyły. Letnią polewę wylewamy na wierzch naszego Królewca.
gosiapiotrek23