anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ciasto królewiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z zeszytu mojej babci bardzo go lubię . Bardzo często robię go na uroczystości rodzinne. Polecam .

Ciasto królewiec

Składniki:

Ciasto królewiec

 

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1/2 l. mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 15 dkg cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 margaryna

Sposób przygotowania:

Ciasto królewiec
Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie części . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i cieniutko rozwałkować i upiec przed pieczeniem nakłuć widelcem. Tak samo zrobić z drugą połową ciasta. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę.Zasypać cukrem i nadal ubijać Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać i upiec. 300 ml mleka zagotować z cukrem i margaryną oraz z cukrem waniliowym. w reszcie mleka wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. W formie ułożyć jedno ciasto z miodem wlać połowę gorącego budyniu, nałożyć biszkopt i dać resztę budyniu przyłożyć drugim ciastem miodowym. Na wierzch można dać polewę lub posypać cukrem pudrem.