pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Ciasto królewskie wg pioge7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre ciasto królewskie, polecam

Ciasto królewskie wg pioge7

Składniki:

Ciasto królewskie wg pioge7

 

  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • łyżeczka proszku
  • MASA:
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 kostki margaryny
  • pół kieliszka spirytusu
  • 3 łyżki kakao
  • 6 kostek czekolady
  • DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto królewskie wg pioge7
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do tego cukier i ubijać do momentu uzyskania gęstej piany. Następnie zwolnić mikser do najmniejszych obrotów i wmiksować żółtka. Później wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia i kakao i dodawać do masy po trochu i mieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. w formie keksówce. MASA: 3/4 szklanki mleka zagotować. W reszcie rozpuścić: żółtka, mąkę, cukry i wymieszać dokładnie. Następnie gdy mleko zacznie się gotować wlać rozpuszczone składniki i mieszać do momentu zagotowania się masy. Odstawić do ostudzenia. Gdy wystygnie utrzeć margarynę i dodawać po trochu masy. Później dodać spirytus i kakao. Na koniec zetrzeć czekoladę i dodać startą do masy. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Następnie przełożyć większą połową masy i przykryć drugą częścią. Posmarować wierzch resztą częścią masy i posypać startymi kostkami czekolady.