katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto kruche z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto do popołudniowej kawy a może herbaty.

Ciasto kruche z budyniem

Składniki:

Ciasto kruche z budyniem

 

  • budyń 4 szt
  • mleko 5 szklanek
  • cukier 5-6 łyżek
  • rodzynki 1 szklanka
  • orzechy rozdrobnione 1/2 szklanki
  • powidła

 

  • Na ciasto

 

  • mąka 2,5 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • śmietana 3-4 łyżki
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z budyniem
Podane składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do zamrażalnika a drugą częścią wylepiamy przygotowaną dużą blachę. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Rodzynki przebieramy i płuczemy Powidłami zasmarowujemy wyłożone na blachę ciasto, posypujemy orzechami i częścią rodzynek. Przykrywamy ciepłym budyniem . Posypujemy resztą rodzynek i kruszonką z pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 45 min. W 180 stop.

Tagi:

ciasto