Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z gruszkamiciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i posiekane masło- bardzo szybko ale dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum godzinę.
Następnie odkładamy część ciasta ( 1/5 ), a resztą wylepiamy tortownicę 21 cm i jak na ciasto kruche przystało traktujemy widelcem i robimy dziurki :D
Ciasto podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach i lekko studzimy
gruszki
gruszki cienko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i układamy na cieście
budyń i pieczenie
Budyń
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy.
Budynie rozprowadzamy w zimnym odlanym mleku, wlewamy na gorące mleko, zagotowujemy i studzimy.
Budyń nie musi być zupełnie zimny, ale jeżeli będzie ciepły to ciasto zacznie zmieniać kolor i się roztapiać tak jak u mnie.
Po upieczeniu jest tak samo dobre, ale ostrzegam, żeby nikt sie nie wystraszył :D
Na górę ścieramy odłożone ciasto i pieczemy 35 minut 175 stopniach.
Upieczone ciasto całkowicie studzimy i to najlepiej w lodówce przez kilka godzin, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Smacznego:D
natalion
reanja
ja do kruchego ciasta raczej nie daję;)
ale na upartego pół łyżeczki wystarczy