reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto kruche z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dzisiaj proponuję torcik gruszkowy z kruchym ciastem i budyniem. Bardzo lubię ten przepis i często robię ten lub podobny z śliwkami choćby, bo przygotowuję się go bardzo szybko, a smakuje za każdym razem.

Ciasto kruche z gruszkami

Składniki:

Ciasto kruche z gruszkami

 

  • ciasto kruche:

 

  • 2 szklanki mąki ( pełne, a nawet z górką)

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 125 g zimnego masła ( koniecznie)

 

 

 

 

 

  • Budyń

 

  • 2 budynie waniliowe

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • 3 gruszki

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche z gruszkami

ciasto

Ciasto kruche z gruszkami
ciasto wkłądamy na godzinę do lodówki, a nastepnie wyklejamy nim foremkę

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i posiekane masło- bardzo szybko ale dokładnie wyrabiamy.

Ciasto wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum godzinę.

Następnie odkładamy część ciasta ( 1/5 ), a resztą wylepiamy tortownicę 21 cm i jak na ciasto kruche przystało traktujemy widelcem i robimy dziurki :D

Ciasto podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach i lekko studzimy

gruszki

Ciasto kruche z gruszkami
gruszko można ułożyć według swojeg gustu, ja układam tak;)

gruszki cienko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i układamy na cieście

budyń i pieczenie

Ciasto kruche z gruszkami
jeżeli ciasto zetrzemy na ciepły budyń to moze nam sie zacząć roztapiać- wystarczy szybko włożyć do gorącego piekarnika i będzie ok :)

Budyń


Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy.

Budynie rozprowadzamy w zimnym odlanym mleku, wlewamy na gorące mleko, zagotowujemy i studzimy.

Budyń nie musi być zupełnie zimny, ale jeżeli będzie ciepły to ciasto zacznie zmieniać kolor i się roztapiać tak jak u mnie.

Po upieczeniu jest tak samo dobre, ale ostrzegam, żeby nikt sie nie wystraszył :D


Na górę ścieramy odłożone ciasto i pieczemy 35 minut 175 stopniach.


Upieczone ciasto całkowicie studzimy i to najlepiej w lodówce przez kilka godzin, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem


Smacznego:D