bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Tarta gruszkowa z kremem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne ciasto kruche z gruszkami i kremem waniliowym, moim domownikom bardzo smakowało, polecam.

Tarta gruszkowa z kremem waniliowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta gruszkowa z kremem waniliowym

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z cytryny

 

  • Masa budyniowa

 

  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki 30%

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa z kremem waniliowym
Ciasto kruche zagnieść z podanych składników. Uformować w kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Ciastem wylep formę do tarty (średnica 30 cm). Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Budyń ugotuj według przepisu na opakowaniu, gorący wymieszaj z masłem, gdy przestygnie to ze śmietaną. Gruszki obierz ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika lekko ostudź.

Na cieście ułóż gruszki, a na wierzch rozsmaruj masę budyniową. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta gruszkowa z kremem waniliowym
Ulubione ciasto z gruszkami mojego męża.

Tagi:

tarta