Sposób przygotowania:
Ciasto kruche z jabłkiem i śliwkami
Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito (najlepiej dwa razy, by spulchnić, napowietrzyć mąkę, wtedy ciasto jest lekkie i bardzo kruche) Zagniatamy z mąki z proszkiem, cukru, cukru waniliowego, masła, śmietany i żółtek - szybko ciasto koniuszkami palców. A gdy składniki połączą się, zarabiamy je w kulę i wstawiamy na 25 - 30 minut do lodówki. W tym czasie myjemy i osuszamy jabłka i śliwki. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. Śliwki drylujemy i dodajemy do jabłek. Zasypujemy je 3 - 4 łyżkami cukru i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 35 x 35 cm lub inną smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką i na tak przygotowaną układamy wyjęte z lodówki 3/4 ciasta - rozprowadzając je na blaszce dłońmi umoczonymi w oleju, lub wcześniej rozwałkowane na stolnicy.. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i rozkładamy na nimjabłka i śliwki. Do wysokiego naczynia przelanego zimną wodą wlewamy białka, dodajemy odrobinę soli i ubijamy je na najwyższych obrotach około 3 - 4 minuty, a następnie dalej miksując dodajemy cukier i ubijamy, aż do rozpuszczenia się cukru. Pod koniec ubijania dodajemy kisiel w proszku i dokładnie miksujemy go z pianą. Tak przygotowaną pianę wykładamy na owocach, wyrównujemy powierzchnię. Z pozostałej 1/4 części ciasta rwiemy małe kawałeczki, rozpłaszczamy je w palcach i układamy takie "łatki" na pianie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i lekkim przestudzeniu dekorujemy je cukrem pudrem.
ularoza54