Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Sernik z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatny i puszysty sernik z wiśniami - w sam raz do kawy. Warto go przygotować. Doskonały na każdą okazję. Polecam gorąco!!!

Sernik z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 dag margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 60 dag sera białego półtłustego
  • 15 dag cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 30 dag wiśni

 

Sposób przygotowania:

Sernik z wiśniami
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa: Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem oraz żółtkami. Dodaj zmielony ser. Nadal ucierając wsyp budyń oraz mąkę. Do masy dodaj pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na ciasto kruche. Z wiśni usuń pestki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 175 stopni.
Sernik z wiśniami
Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj i wyłóż na tortownicę o średnicy 22 cm.
Sernik z wiśniami
Masa serowa: Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem oraz żółtkami. Dodaj zmielony ser. Nadal ucierając wsyp budyń oraz mąkę. Do masy dodaj pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj.
Sernik z wiśniami
Masę serową wyłóż na ciasto kruche. Wyrównaj.
Sernik z wiśniami
Z wiśni usuń pestki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta. Piecz około godziny w temperaturze 175 stopni.