Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Domowe ciasto Kubanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne ciasto przełożone smacznym dżemem z dodatkiem "puszku' z bitej śmietany ,która dopełnia wyśmienity smak.

Domowe ciasto Kubanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe ciasto Kubanka

 

  • Biszkopt;
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku budyniowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 masa śmietanowa Dr .Oetker
  • około 40 herbatników
  • 125 ml naparu z kawy
  • 2 łyżki kakao granulowane

Sposób przygotowania:

Domowe ciasto Kubanka
Biszkopt; Ubijamy białka dosypując do nich cukier.Dodajemy pomału resztę składników. Przelewamy ciasto do formy 32 x 25 cm i pieczemy 20 minut. Międzyczasie przygotowujemy masę budyniową : Mąki ,cukier mieszamy z żółtkami w połowie mleka potrzebnego do przygotowania masy Mleko gotujemy i do niego wlewamy mieszankę . Gotujemy dość gęsty budyń .Przykrywamy go folia spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i łączymy z budyniem oraz kremem czekoladowym ,który nada nam koloru. Upieczony biszkopt skrapiamy ponczem z kawy i wykładamy masę budyniową . układamy na niej delikatnie herbatniki.Smarujemy je dżemem. i znów przykrywamy herbatnikami.. Na koniec ubijamy śmietanę 36 proc z dodatkiem masy śmietanowej instant .Wykładamy na ciasto i chłodzimy w lodówce.
Domowe ciasto Kubanka
Pieczemy biszkopt ,który potem nasączymy
Domowe ciasto Kubanka
Szykujemy masę budyniowa z nuta kremu czekoladowego tj nutelli.
Domowe ciasto Kubanka
Na masę wykładamy herbatniki które smarujemy dżemem.
Domowe ciasto Kubanka
Ciasto ozdabiamy pyszną bita śmietaną która dopełni całość .