Sposób przygotowania:
Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy 3 rodzaje mąki, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy małe opakowanie proszku do pieczenia, mieszamy całość. Margarynę rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce, gdy lekko przestygnie wlewamy do masy z jajek, wraz z mąką wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie miksujemy. Suchą tortownicę posypujemy wiórkami kokosowymi, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy mrożone truskawki. Wstawiamy formę do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, studzimy. W między czasie przygotowujemy masę. Ubijamy na sztywno bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wsypujemy mrożone truskawki, posypujemy je cukrem pudrem i zagotowujemy, gotujemy aż truskawki puszczą sok, zmniejszamy ciepło i gotujemy aż truskawki się rozgotują, wtedy wlewamy całe opakowanie 400 ml mleczka kokosowego i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy silikonową łopatką aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc, dajemy ich tyle w zależności od tego jaką chcemy uzyskać słodycz masy. Następnie wlewamy masę do ubitej śmietany i mieszamy za pomocą metalowej trzepaczki. Masę wylewamy na przestudzone ciasto. Przygotowujemy polewę do dekoracji. Do wody o temp. 90 stopni wkładamy opakowanie polewy czekoladowej - deserowej i trzymamy ją około 5 minut aż stanie się płynna, odcinamy czubek opakowania i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu. Dodatkowo powierzchnię dekorujemy małymi bezikami lub bitą śmietaną. Tortownice wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na duży talerz. Ciasto delikatnie kroimy nożem tak by bezik znalazł sie na każdym kawałku ciasta.
lalunia
Natala1210
((Joker489))
p.jola1