p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lato w środku zimy, czyli ciasto kokosowo-truskawkowe

Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli

 

  • 2/3 kostki margaryny
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 szkl. wiórek kokosowych + 2 łyżki do posypania formy
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 20 sztuk mrożonych truskawek do ciasta
  • 25 dag mrożonych truskawek do masy
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej - deserowej
  • małe bezy

Sposób przygotowania:

Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy 3 rodzaje mąki, wiórki kokosowe i kaszkę manną, dodajemy małe opakowanie proszku do pieczenia, mieszamy całość. Margarynę rozpuszczamy w rondelku lub w mikrofalówce, gdy lekko przestygnie wlewamy do masy z jajek, wraz z mąką wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie miksujemy. Suchą tortownicę posypujemy wiórkami kokosowymi, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy mrożone truskawki. Wstawiamy formę do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, pieczemy 50 minut. Po upieczeniu, studzimy. W między czasie przygotowujemy masę. Ubijamy na sztywno bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wsypujemy mrożone truskawki, posypujemy je cukrem pudrem i zagotowujemy, gotujemy aż truskawki puszczą sok, zmniejszamy ciepło i gotujemy aż truskawki się rozgotują, wtedy wlewamy całe opakowanie 400 ml mleczka kokosowego i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy silikonową łopatką aż galaretki się rozpuszczą. Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc, dajemy ich tyle w zależności od tego jaką chcemy uzyskać słodycz masy. Następnie wlewamy masę do ubitej śmietany i mieszamy za pomocą metalowej trzepaczki. Masę wylewamy na przestudzone ciasto. Przygotowujemy polewę do dekoracji. Do wody o temp. 90 stopni wkładamy opakowanie polewy czekoladowej - deserowej i trzymamy ją około 5 minut aż stanie się płynna, odcinamy czubek opakowania i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu. Dodatkowo powierzchnię dekorujemy małymi bezikami lub bitą śmietaną. Tortownice wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na duży talerz. Ciasto delikatnie kroimy nożem tak by bezik znalazł sie na każdym kawałku ciasta.
Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
Nazajutrz delikatnie ostrym nożem obkrawamy całość, otwieramy tortownicę i zsuwamy ciasto na duży talerz
Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
Na cieście w tortownicy układamy mrożone truskawki.
Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
Masę studzimy, a gdy będzie lekko tężejąca wsypujemy małe bezy lekko je krusząc
Ciasto - Lato w środku zimy wg Joli
odcinamy czubek opakowania i dekorujemy powierzchnię ciasta wg swojego pomysłu