mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto Latte Macchiato

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To ciasto jest jednym z najczęściej zamawianych przez moich domowników ;) Smakuje nie tylko kawoszom.

Ciasto Latte Macchiato Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto Latte Macchiato

 

 

  • Krem kawowy:
  • 400 g śmietany kremówki
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino w proszku
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Nasączenie:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kawy cappuccino
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • Wierzch:
  • 200 ml zimnego mleka
  • bita śmietana w proszku (śnieżka)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ew. 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto Latte Macchiato
Nasączenie: Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewam gorącą (ale nie wrzącą) wodą, dosładzam cukrem, pozostawiam do ostudzenia. Biszkopt przekrawam na pół, nasączam ostudzoną kawą. Krem kawowy: Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, studzę. Kremówkę ubijam na sztywno. Powoli dodaję cukier puder i dalej miksuję, łączę z przesianym proszkiem cappuccino. Wlewam połowę rozpuszczonej przestudzonej żelatyny, cały czas mieszając. Wierzch: Resztę kremówki (tj. 250 ml) ubijam z łyżką cukru pudru na sztywno, mieszam z pozostałą rozpuszczoną i ostudzoną żelatyną. Na nasączony kawą biszkopt (połowę) nakładam masę kawową, przykrywać drugim blatem biszkoptu, na wierzch wykładam ubitą kremówkę. Przechowuję w lodówce.
Ciasto Latte Macchiato
W misce ubijam kremówkę z cukrem pudrem, łączę z proszkiem kawowym
Ciasto Latte Macchiato
Na nasączony biszkopt wykładam masę kawową i przykrywam biszkoptem