Sposób przygotowania:
Jabłkowo-serowe ciasto makaronowe
Makaron gotujemy do miękkości - gotujemy również ten do ozdoby. Jabłka obieramy i szatkujemy jak ogórki. Wszystkie składniki suche łączymy w jednej misce- mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cynamon. Serek waniliowy ucieramy z jajkami. Do składników suchych dodajemy serek, olej i mleko. Całość dobrze mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Makaron w oddzielnej misce łączymy z jabłkami. Tak przygotowany makaron zalewamy ciastem. Dodajemy garść posiekanych pistacji i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 17 cm. Pieczemy w temp. 180 stopni, ok. 80-90 minut, pamiętając, by w trakcie pieczenia przykryć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto lekko studzimy. Dekoracja- przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Ugotowany, przestudzone i osuszone kokardki makaronowe lukrujemy gęstym lukrem i wykańczamy czekoladowymi i cukrowymi ozdobami. Jeszcze lekko ciepłe ciasto dekorujemy lukrem. Na wierzchu układamy lukrowane kokardki. Smacznego!