reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ciasto makowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne dla tych co nie przepadają za makowcem. Ciasto nie jest zbyt wysokie, ale też piekłam go w dłuższe foremce-w zwykłej keksówce na pewno będzie jeszcze wyższe.

Ciasto makowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto makowe z brzoskwiniami

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 100 g mielonego suchego maku

 

 

 

  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietanowa

 

 

  • 2 łyżki cukru pudru

 

 

 

  • Masa brzoskwiniowa

 

 

 

  • Zakropka

 

  • kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego na 0,5 szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z brzoskwiniami

ciasto

Ciasto makowe z brzoskwiniami
ciasto jest bardzo delikatne, dlatego mąkę mieszamy już ręcznie

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli

Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do rozpuszczenia przez 2-3 minuty

Następnie dodajemy po jednym żółtku .

Wyłączamy robota i dodajemy mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia- mieszamy ręcznie szpatułką dokładnie, ale delikatnie.

pieczenie

Ciasto makowe z brzoskwiniami
jeżeli użyjecie zwykłej formy keksowej to ciasto będzie wyższe

Ciasto przekładamy do formy keksowej (38x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut.

Upieczone wyciągamy z formy, studzimy kroimy na 3 blaty

masa

Ciasto makowe z brzoskwiniami
brzoskwinie kroimy w małą kostkę,ale kilka połówek zostawiamy do dekoracji

Masa brzoskwiniowa

Brzoskwinie odcedzamy z syropu.

Część syropu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.

Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, 3 połówki odkładamy do dekoracji.

Masa śmietanowa

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, potem ciągle mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia;

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder ( można ominąć)i przestudzoną żelatynę.

skłądanie ciasta

Ciasto makowe z brzoskwiniami
ciasto kroimy na 3 cienkie blaty

Ciasto składamy "do góry nogami" zaczynając od najwęższej części

Blat układamy ponownie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy zakropką i wykładamy 1/3 masy śmietanowej, a na nią połowę masy brzoskwiniowej

Na brzoskwinie nakładamy drugi blat i kolejno, zakrapiamy, 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, na górę ostatni blat.

Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, masa musi się ściąć.

Wyciągamy ciasto z foremki, odwracamy , na górę nakładamy resztę śmietany i ozdabiamy plasterkami brzoskwiń

Ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub innym zimnym miejscu.