Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z brzoskwiniamiciasto
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier, ubijamy do rozpuszczenia przez 2-3 minuty
Następnie dodajemy po jednym żółtku .
Wyłączamy robota i dodajemy mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia- mieszamy ręcznie szpatułką dokładnie, ale delikatnie.
pieczenie
Ciasto przekładamy do formy keksowej (38x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut.
Upieczone wyciągamy z formy, studzimy kroimy na 3 blaty
masa
Masa brzoskwiniowa
Brzoskwinie odcedzamy z syropu.
Część syropu podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, 3 połówki odkładamy do dekoracji.
Masa śmietanowa
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, potem ciągle mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia;
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder ( można ominąć)i przestudzoną żelatynę.
skłądanie ciasta
Ciasto składamy "do góry nogami" zaczynając od najwęższej części
Blat układamy ponownie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy zakropką i wykładamy 1/3 masy śmietanowej, a na nią połowę masy brzoskwiniowej
Na brzoskwinie nakładamy drugi blat i kolejno, zakrapiamy, 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, na górę ostatni blat.
Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, masa musi się ściąć.
Wyciągamy ciasto z foremki, odwracamy , na górę nakładamy resztę śmietany i ozdabiamy plasterkami brzoskwiń
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce lub innym zimnym miejscu.