Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z kremem
Ciasto:
Ucieramy żółtka z cukrem i margaryną, gdy utrzemy na gładką masę dodajemy stopniowo po jednej łyżce oleju. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno:mąkę, wodę, proszek do pieczenia, ubitą na sztywno piankę z białek oraz cukier waniliowy. Kiedy już utrzemy ze sobą wszystkie składniki ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dosypujemy mak i dokładnie mieszamy, do drugej dosypujemy kako i również powtarzamy czynność z mieszaniem, trzecią zostawiamy białą.Na środek wysmarowanej blachy wylewamy białą masę. Po chwili kiedy masa trochę rozleje się po blaszcze, w środek znowu wlejmy masę kakaową, a następnie makową. Jeżeli masa sama nie rozpłynie się po całej blasze, spróbujmy nią trochę potrząść tak aby wypełnić rogi. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Krem:
Masło ucieramy z cukrem waniliowym oraz z curekm pudrem. Powoli dodajemy po jednej łyżce zsiadłego mleka. Ucieramy aż do uzyskania gęstego kremu.
Ostudzone ciasto należy przekroić na pół. Przełożyc je gęstym kremem, a wierzch posypać cukrem pudrem.
Ucieramy żółtka z cukrem i margaryną, gdy utrzemy na gładką masę dodajemy stopniowo po jednej łyżce oleju. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno:mąkę, wodę, proszek do pieczenia, ubitą na sztywno piankę z białek oraz cukier waniliowy. Kiedy już utrzemy ze sobą wszystkie składniki ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dosypujemy mak i dokładnie mieszamy, do drugej dosypujemy kako i również powtarzamy czynność z mieszaniem, trzecią zostawiamy białą.Na środek wysmarowanej blachy wylewamy białą masę. Po chwili kiedy masa trochę rozleje się po blaszcze, w środek znowu wlejmy masę kakaową, a następnie makową. Jeżeli masa sama nie rozpłynie się po całej blasze, spróbujmy nią trochę potrząść tak aby wypełnić rogi. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 C.
Krem:
Masło ucieramy z cukrem waniliowym oraz z curekm pudrem. Powoli dodajemy po jednej łyżce zsiadłego mleka. Ucieramy aż do uzyskania gęstego kremu.
Ostudzone ciasto należy przekroić na pół. Przełożyc je gęstym kremem, a wierzch posypać cukrem pudrem.