Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować.
Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak, wymieszać.
Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak, wymieszać.
Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać.
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.