Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami i makiem
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami włoskimi, cukrem waniliowym, 10 dkg cukru zwykłego. Dodajemy 1 jajko, margarynę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Gdy jabłka się uduszą dajemy pozostałe 10 dkg cukru i cynamon. Pozostałe 4 żółtka ucieramy z cukrem pudrem, wsypujemy suchy mak (2 łyżeczki odkładamy), masło i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na pianę i łączymy z masą makową. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim posmarowaną formę. Nakłuwamy widelcem. Na cieście rozsmarowujemy masę makową a następnie rozkładamy duszone jabłka. Skrawki ciasta wałkujemy i układamy z niego paski na jabłkach w formie kratki. Smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy resztą maku. Całość pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.