Sposób przygotowania:
Ciasto makowiec
Przygotowanie masy makowej: Mak zalewamy wodą, tak ok 2 cm żeby było więcej wody niż maku. Następnie zagotowujemy go - ok 30 minut. Przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Do maku dodajemy roztopioną margarynę połączoną z miodem- lekko podgrzane. Obieramy jabłka. Albo płuczemy, scieramy na tarce jarzynowej na największych oczkaach. Dodajemy bakalie.Dodajemy bułkę tarta. Miskujemy by mieć jednolitą konsystencję masy makowej. Ciasto: Skladniki na ciasto łączymy ze sobą. Margarynę siekamy nożem, dodajemy na stolnicę, dodajemy do niej makę, szczyptę soli oraz olej, proszek, cukier waniliowy. Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców. Ciasto ścieramy na tarce, delikatnie potem "uklepując" palcami. Wykładamy na wierzch masę makową. Piec przez ok 50-60 minut w temp. około 180 stopni C.