mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ciasto makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto z makiem i jabłkami na cieście

Ciasto makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowiec

 

  • 2 szklanki mąka ,
  • 125 gram margaryna ,
  • szczypta Sól ,
  • 1 łyżka olej ,
  • 1 sztuka cukier waniliowy ,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia ,
  • masa ,
  • 5 łyżek margaryna ,
  • 80 dag mak ,
  • 2 łyżki bułka tarta ,
  • 3 łyżki bakalie ,
  • 4 sztuki jabłko ,
  • 4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

Ciasto makowiec
Przygotowanie masy makowej: Mak zalewamy wodą, tak ok 2 cm żeby było więcej wody niż maku. Następnie zagotowujemy go - ok 30 minut. Przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Do maku dodajemy roztopioną margarynę połączoną z miodem- lekko podgrzane. Obieramy jabłka. Albo płuczemy, scieramy na tarce jarzynowej na największych oczkaach. Dodajemy bakalie.Dodajemy bułkę tarta. Miskujemy by mieć jednolitą konsystencję masy makowej. Ciasto: Skladniki na ciasto łączymy ze sobą. Margarynę siekamy nożem, dodajemy na stolnicę, dodajemy do niej makę, szczyptę soli oraz olej, proszek, cukier waniliowy. Wyrabiamy delikatnie czubkiem palców. Ciasto ścieramy na tarce, delikatnie potem "uklepując" palcami. Wykładamy na wierzch masę makową. Piec przez ok 50-60 minut w temp. około 180 stopni C.
Ciasto makowiec
gotowany, przekręcony mak przez maszynkę
Ciasto makowiec
ścieranie margaryny do masy makowej na tarce
Ciasto makowiec
wyłozenie masy makowej na ciasto wyłożone na blaszke
Ciasto makowiec
wygładzona masa makowa wraz z jabłkami