SUPERPRZEPIS

Ciasto makowo - budyniowe

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Ciasto makowo - budyniowe Więcej zdjęć (3)

Pyszne ciasto z dodatkiem maku, przełożone delikatnym kremem budyniowym i posypane chrupiącymi płatkami. Kawałki ciasta warto również udekorować cząstkami cytrusów.

Składniki:

Ciasto makowo - budyniowe

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • szklanka mielonego maku,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 50 g margaryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Krem budyniowy:
  • 250g margaryny,
  • litr mleka,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 3/4 szklanki cukru.

 

  • Wierzch:
  • 50g płatków migdałowych,
  • cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo - budyniowe
1. Margarynę stopić i przestudzić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić.2. W szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po lyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. 3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy i grejpfruta. Schłodzić.
Ciasto makowo - budyniowe
Przygotowac ciasto według przepisu, wylac na blaszkę
Ciasto makowo - budyniowe
Margarynę utrzeć z budyniem, przełozyć ciasta