Sposób przygotowania:
Ciasto makowo piernikowe
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy żółtka, cukier, 1-2 łyżki wody i na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Przygotowując ciasto makowe ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę i dodajemy mak i mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do blaszki takiej samej wielkości w jakiej piekł się biszkopt.Pieczemy do suchego patyczka ok 20 min. w 180 stopniach.Miksujemy wszystkie podane składniki na ciasto ciemne i pieczemy w blaszce wielkości w jakiej piekły się poprzednie ciasta. Pieczemy również do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy i miksujemy z masłem albo margaryną. Na ciasto ciemne wykładamy 1/2 kremu i przykrywamy ciastem makowym (można lekko nasączyć ponczem). Pozostałą część kremu miksujemy z kawą i wykładamy na ciasto makowe. Przykrywamy biszkoptem i nasączamy ponczem. Wierzch polewamy polewą czekoladową.