katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto makowo piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto o mieszanych smakach z przewagą smaku piernika .Przełożone masą budyniową o smaku cappuccino .

Ciasto makowo piernikowe

Składniki:

Ciasto makowo piernikowe

 

  • biszkopt

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • ciasto makowe

 

  • jajka 3 szt
  • mak 1 szkl
  • mąka 1/2 szkl
  • cukier 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka

 

  • ciasto ciemne

 

  • jajko 1 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka 2 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • olej 1/2 szkl
  • przyprawa do pierników 1 kopiasta łyżeczka
  • dżem albo powidła 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • soda 1/2 łyżeczki

 

  • krem

 

  • budyń śmietankowy 3 szt
  • cukier ok 6 łyżek
  • mleko 3 szkl
  • kawa cappuccino 2-3 łyżki
  • masło albo margaryna 1,5 kostki (250g)

 

  • dodatkowo

 

  • polewa czekoladowa
  • poncz

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo piernikowe
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy żółtka, cukier, 1-2 łyżki wody i na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do przygotowanej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto studzimy. Przygotowując ciasto makowe ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę i dodajemy mak i mąkę z proszkiem. Ciasto przekładamy do blaszki takiej samej wielkości w jakiej piekł się biszkopt.Pieczemy do suchego patyczka ok 20 min. w 180 stopniach.Miksujemy wszystkie podane składniki na ciasto ciemne i pieczemy w blaszce wielkości w jakiej piekły się poprzednie ciasta. Pieczemy również do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru. Studzimy i miksujemy z masłem albo margaryną. Na ciasto ciemne wykładamy 1/2 kremu i przykrywamy ciastem makowym (można lekko nasączyć ponczem). Pozostałą część kremu miksujemy z kawą i wykładamy na ciasto makowe. Przykrywamy biszkoptem i nasączamy ponczem. Wierzch polewamy polewą czekoladową.