kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasto makowo-pomarańczowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!

Ciasto makowo-pomarańczowe

Składniki:

Ciasto makowo-pomarańczowe

podstawowe

  • (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)
  • 4 jajka
  • 330 g cukru
  • 120 g masła
  • 360 g maku suchego
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g orzechów
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • oraz kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-pomarańczowe
W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Nastepnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.