Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-pomarańczowe
W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Nastepnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.
SylaUla