Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pomarańczowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aromatyczne ciasto pomarańczowe przełożone masą makowo-budyniową. Wspaniałe ciasto w świątecznym klimacie.

Pomarańczowy makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy makowiec

 

  • CIASTO POMARAŃCZOWE:
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 100g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 250g maku
  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanki cukru
  • 100g masła
  • skórka z 1 pomarańczy
  • olejek pomarańczowy
  • POLEWA:
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 50g czekolady mlecznej
  • 25g masła

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy makowiec
Najpierw przygotować ciasto pomarańczowe, którego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Otartą skórkę z pomarańczy rozetrzeć z cukrem, aż stanie się pomarańczowy. Jajka, maślankę, sok i rozpuszczone masło umieścić w jednej misce. Roztrzepać trzepaczką i dodać pomarańczowy cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników i połączyć. Gotowe ciasto przelać do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40min. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Najprawdopodobniej w cieście wyrośnie "górka", którą można ściąć. Mak zaparzyć 2 szklankami mleka i odstawić na ok 2godziny. Zmielić do garnka razem z mlekiem. Wsypać cukier, skórkę z pomarańczy, masło i resztę mleka. Przy czym należy trochę odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Mak doprowadzić do wrzenia i wlać budyń. Ugotować gęstą masę na koniec dodając parę kropel olejku pomarańczowego. Gorącą masą przełożyć ciasto pomarańczowe. Najlepiej w formie. Odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę zagotowując wodę z cukrem pudrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę oraz masło. Rozpuścić. Polać po cieście lub zrobić krateczkę. Smacznego!
Pomarańczowy makowiec
Cukier rozetrzeć z otartą skórką z pomarańczy.
Pomarańczowy makowiec
Do mokrych składników dodać pomarańczowy cukier.
Pomarańczowy makowiec
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Pomarańczowy makowiec
Do zmielonego maku dodać masło, mleko, cukier i skórkę z pomarańczy.