Sposób przygotowania:
Pomarańczowy makowiec
Najpierw przygotować ciasto pomarańczowe, którego składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Otartą skórkę z pomarańczy rozetrzeć z cukrem, aż stanie się pomarańczowy. Jajka, maślankę, sok i rozpuszczone masło umieścić w jednej misce. Roztrzepać trzepaczką i dodać pomarańczowy cukier. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do mokrych składników i połączyć. Gotowe ciasto przelać do formy 23x33 z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180*C przez 40min. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Najprawdopodobniej w cieście wyrośnie "górka", którą można ściąć. Mak zaparzyć 2 szklankami mleka i odstawić na ok 2godziny. Zmielić do garnka razem z mlekiem. Wsypać cukier, skórkę z pomarańczy, masło i resztę mleka. Przy czym należy trochę odlać i rozpuścić w nim proszek budyniowy. Mak doprowadzić do wrzenia i wlać budyń. Ugotować gęstą masę na koniec dodając parę kropel olejku pomarańczowego. Gorącą masą przełożyć ciasto pomarańczowe. Najlepiej w formie. Odstawić do wystudzenia. Przygotować polewę zagotowując wodę z cukrem pudrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę oraz masło. Rozpuścić. Polać po cieście lub zrobić krateczkę. Smacznego!