katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto makowo serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto dwa w jednym jest bardzo smaczne a szczególnie smaczne jest w atmosferze świątecznej.

Ciasto makowo serowe

Składniki:

Ciasto makowo serowe

 

  • na ciasto

 

  • mąka 2 szkl kopiaste
  • cukier 1/2 szkl
  • jajka 2 szt mniejsze
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • masło albo margaryna 1/2 kostki (250g)

 

  • na masę makową

 

  • masa makowa 1,5 puszki
  • jajko 1 szt
  • rodzynki ok 1 szkl
  • miód 2 łyżki
  • skórka pomarańczowa 1-2 łyżki

 

  • na masę serową

 

  • ser na serniki 1 kg
  • jajka 3 szt
  • śmietana albo mleko 1/2 szkl
  • kasza manna 1 kopiasta łyżka
  • budyń śmietankowy 1 op
  • cukier ok 1 szkl
  • masło albo margaryna 1/4 kostki (250g)
  • aromat - dowolny

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo serowe
Podane na ciasto składniki zagniatamyi odkładamy do lodówki chociaż na 1/2 godz. Do masy makowej dodajemy jajko,miód i rodzynki oraz pokrojona skórkę pomarańczową. Wszystko mieszamy.

Na masę serową miksujemy jajka z masłem i cukrem, dodajemy ser i pozostałe składniki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i odrywając po kawałku zakrywamy nim spód przygotowanej dużej blaszki.

Na ciasto wykładamy masę makową i wyrównujemy. Na masę makową wykładamy przygotowaną masą serową. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.