czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Ciasto makowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

U mnie w domu ciasto to jest kompromisem,ponieważ syn lubi sernika a mąż makowca.

Ciasto makowo-serowe

Składniki:

Ciasto makowo-serowe

 

  • Ciasto makowe:
  • 25 dkg.maku
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg.cukru
  • 2 łyżki miodu
  • dowolne bakalie
  • Masa serowa:
  • 80 dkg.sera białego mielonego
  • 3/4 kostki margaryny mlecznej
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 budyń bananowy
  • 3 banany

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-serowe
Do ciasta makowego żółtka ubić z cukrem i miodem dodać ugotowany i dwukrotnie zmielony mak,mąkę,bułkę tartą,proszek do pieczenia zmiksować ,dodać ubitą pianę z białek i bakalie.Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.Do masy serowej margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem,dodać ser oraz budyń zmiksować na koniec dodać pianę ubitą z białek.Wylać pół masy na ciasto makowe wyłożyć banany obrane ze skórki i przecięte wzdłuż przykryć resztą masy i piec.Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać kokosem.