VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciasto marchewkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

No i powstała piękna marchewka. Ciasto, które robiła po raz pierwszy. Kojarzy mi się z piękną jesienią. Dla wszystkich było dużym zaskoczeniem.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 65 dag mąki pszennej
  • 250 ml oleju
  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Masa budyniowa :
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g margaryny (u mnie Kasia)
  • 1 łyżeczka kakao
  • Masa lukrowa do obłożenia:
  • 0,5 kostki margaryny PALMY
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60 dag cukru pudru
  • Aromat pomarańczowy
  • Pomarańczowy barwnik
  • Zielony barwnik
  • Foremka 12x23 cm

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Ciasto: Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do jajek. Wlewamy olej. Cały czas miksując dosypujemy cynamon, sodę i gałkę muszkatołową. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180*C przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Ścinamy górę ciasta, wycinamy kształt marchewki i kroimy ciasto na trzy płaty. Przekładamy kremem budyniowym i obkładamy ciasto przygotowaną masą cukrową.Krem budyniowy: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze dolewamy proszek budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem. Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Lukier plastyczny do obłożenia: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy kolor, odrobinę zabarwiłam na zielono. Uwagi: Do ciasta wykorzystałam 1/3 kremu budyniowego i połowę lukru plastycznego.
Ciasto marchewkowe
Etap 1 Ciasto marchewkowe w przekroju- z masą budyniową
Ciasto marchewkowe
Etap 2 Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą
Ciasto marchewkowe
Etap 3 Ciasto pieczemy w 180*C przez 50 minut
Ciasto marchewkowe
Etap 4 Po wystudzeniu ścinamy górę i kroimy na 3 części, obkładamy kremem budyniowym