Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo lubię ciasta marchewkowe, gdyż marchewka sprawia, że nie są one wysuszone ltylko lekko wilgotne

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Masło roztopić, ostudzić. Żółtka z cukrem utrzeć do białości dodając w trakcie ucierania wrzące mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać skórkę pomarańczowa, utarte na tarce o drobnych otworach marchewki, rodzynki, roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec połączyć z ubitą pianą z białek, delikatnie przemieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wyłożonej pergaminem. Piec w temp 170 stopni około 1 godziny.