Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym1. Ciasto marchewkowe
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto przełożyć do formy
o średnicy 23 cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem
do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić
na 3 części.
2. Krem
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części.
3. Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.
4. Polewa
Połowę soku zagotować a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.
5.Wykończenie
Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki
na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować 4 częścią kremu, ułożyć
3 blat ciasta marchewkowego i polać polewą. Udekorować marchewkami
z cukru.
zbysiowa
EwelinaP
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2