SUPERPRZEPIS

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym Więcej zdjęć (2)

Ciasto z dodatkiem marchewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna marchewka połączona z aromatem cynamonu, do tego orzeźwiająca brzoskwinia– całość idealnie smakuje.

Składniki:

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

 

  • Ciasto marchewkowe
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki

 

  • Krem
  • 500g śmietany 30%
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • Mus brzoskwiniowy:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki wody

 

  • Polewa
  • 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego
  • 1 budyń śmietankowy

 

  • Dodatkowo:
  • marchewki z cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym

1. Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym
Do ciasta dodać mąkę a następnie startą marchew

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą
i cynamonem oraz startą marchewkę. Ciasto przełożyć do formy
o średnicy 23 cm (u mnie forma kwiatka) wyłożonej papierem
do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić
na 3 części.

2. Krem

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym
ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy mascarpone

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części.

3. Mus brzoskwiniowy

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym
brzoskwinie pokrojone podgrzać w garnku a następnie blenderować

Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym
ciasto marchewkowe w całości wyjęte z piekarnika

Połowę soku zagotować a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić.

5.Wykończenie

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym
ciasto marchewkowe

Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki
na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego, posmarować trzecią częścią kremu i wylać resztę musu brzoskwiniowego. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować 4 częścią kremu, ułożyć
3 blat ciasta marchewkowego i polać polewą. Udekorować marchewkami
z cukru.