Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ciasto marchewkowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamiast orzechów i rodzynek,do ciasta dodałam jabłka

Ciasto marchewkowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowo-jabłkowe

 

  • mąka -2 szkl
  • jajka -4 szt
  • marchewka -3 szt
  • jabłka -3 szt
  • oliwa -1 szkl
  • cukier -1 szkl
  • proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki
  • soda -1 łyżeczka
  • cynamon
  • bułka tarta
  • tłuszcz
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo-jabłkowe
Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
Oliwa i cukier zostają wymieszne mikserem
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
masa została utarta do utartej masy dodajemy po łyżce marchewki i jabłek
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
Marchewka i jabłka zostały dodane do masy
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
Ciasto marchewkowe upieczone i obsypane cukrem pudrem