Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto miodowe z masą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto miodowe wymaga dość dużo pracy ale warto je zrobić.

Ciasto miodowe z masą migdałową

Składniki:

Ciasto miodowe z masą migdałową

 

  • Ciasto
  • 4 szkl mąki pszennej
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szkl cukru
  • 5-6 łyżek miodu
  • 10 dag masła
  • Masa
  • 2,5 szkl mleka
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2-3 łyżki polewy czekoladowej
  • 1/2 szkl herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 30-35 dag marmolady

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą migdałową
Do rondelka włożyć masło, dodać miód, wsypać cukier, rozpuścić, ostudzić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sodę wymieszaną ze śmietaną, przestudzone masło z miodem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 blaty w temp 180 stopni około 10-15 minut. 2 szkl mleka zagotować, wlać pozostałe mleko wymieszane z budyniem i mąką krupczatką, gotować kilka minut, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo zimny budyń. Masę przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem migdałowym. Upieczone ciasto skropić herbatą wymieszaną z cukrem. Na jeden blat ciasta wyłożyć marmoladę, wyrównać, przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć 2/3 masy, wyrównać, przykryć trzecim blatem. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą, polać polewą.