Sposób przygotowania:
Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową
Ciasto: Białka jajek wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli, następnie ubić do uzyskania bardzo sztywnej piany do której dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitej bezy i bardzo ostrożnie wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie delikatnie połączyć z jajkami.
Ciasto wylać do prostokątnej formy (33cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki oba nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Jeden placek ułożyć ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić. Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w plasterki (nie muszą być bardzo drobno) do jabłek dolać wodę i dodać cukier, następnie postawić na gazie i zagotować delikatnie mieszając, jabłka mają zmięknąć, ale się rozpaść do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, następnie odstawić do wystudzenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy (33cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki oba nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Jeden placek ułożyć ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić. Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w plasterki (nie muszą być bardzo drobno) do jabłek dolać wodę i dodać cukier, następnie postawić na gazie i zagotować delikatnie mieszając, jabłka mają zmięknąć, ale się rozpaść do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, następnie odstawić do wystudzenia.