iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatne i rozpływające się w ustach ciasto które szybko się robi i pysznie smakuje.

Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • biała czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 szklanki herbaty + 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową
Ciasto: Białka jajek wymieszać z dodatkiem 6 łyżek zimnej wody i szczypty soli, następnie ubić do uzyskania bardzo sztywnej piany do której dodać cukier i nadal ubijać, aż beza będzie biała i lśniąca. Żółtka dodać do ubitej bezy i bardzo ostrożnie wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, następnie delikatnie połączyć z jajkami.



Ciasto wylać do prostokątnej formy (33cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st około 30 min. Po upieczeniu wystudzić i przeciąć na dwa placki oba nasączyć herbatą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Jeden placek ułożyć ponownie w formie i wyłożyć na nim całą gęstniejącą masę jabłkową, przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać rozpuszczoną białą czekoladą wymieszaną z mlekiem i ozdobić. Ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia.



Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w plasterki (nie muszą być bardzo drobno) do jabłek dolać wodę i dodać cukier, następnie postawić na gazie i zagotować delikatnie mieszając, jabłka mają zmięknąć, ale się rozpaść do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, następnie odstawić do wystudzenia.
Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową
Jabłka po obraniu pokroić w plasterki lub kostkę
Biszkopt z masą cytrynowo-jabłkową
Gęstniejącą masę jabłkowa wyłożyć na ciasto