monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na delikatny biszkopt:)

Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru z wanilią
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • 160 g miękkiej margaryny
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • Gwiazdki z mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać razem z proszkiem i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając. Następnie partiami dodawać suche składniki i mieszać drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy i piec około 35-50 minut w 180 do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i zostawić na noc. Masa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny i podprażyć jabłka. Gdy większość się rozpadnie dodać cukier i gotować jeszcze 1-2 minuty aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną puszystą masę ( mikserem). Dodać proszek budyniowy, mąkę i ½ szklanki mleka i także zmiksować. Resztę mleka zagotować. Do wrzącego mleka dodać mieszankę i mieszać tak duga aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Mikserem utrzeć margarynę na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu i jabłek i krótko mieszać aż składniki się połączą. Wykonanie: Biszkopt rozkroić na pół ( wzdłuż). Pierwszy krążek położyć na talerz nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i rozsmarować resztę kremu. Ułożyć gwiazdki z czekolady. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego!
Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową
jabłka pokroic na małe kawałki i uprażyć
Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową
żółtka utrzeć z cukrem na jasno i dodać mąkę i budyn
Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową
margarynę utrzeć na puszystą masę i dodac budyń
Biszkopt z masą budyniowo-jabłkową
dodawać uprazone jabłka i wymieszać krótko mikserem