Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Ciasto migdałowe 5

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste , lekkie ciasto z migdałami

Ciasto migdałowe 5

Składniki:

Ciasto migdałowe 5

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • szkl. mąki
  • szkl. cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • MASA MIGDAŁOWA:
  • 15dkg. cukru
  • 3łyżki mleka
  • 2łyżki płynnego miodu (prawdziwego)
  • 15dkg. masła
  • 30dkg.płatków migdałowych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego albo gotowa masa
  • BITA ŚMIETANA 1:
  • 1/2l.śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. wody
  • BITA ŚMIETANA 2:
  • 1/2 l. śmietany 30%
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl.wody
  • kakao do koloru

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe 5
Z podanych składników zrobić biszkopt.Po upieczeniu przekroić na 2 części . MASA MIGDAŁOWA: cukier , miód masło , mleko wymieszać , dodać płatki migdałowe i podsmażyć cały czas mieszając . Mleko gotować w puszcze około 2 godziny . Na jedną część biszkoptu rozsmarować ugotowane i wystudzone mleko , rozłożyć migdały . Śmietanę ubić dodać cukier puder i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę wyłożyć na migdały , przykryć drugą częścią biszkoptu . Drugą masę śmietanową zrobić tak samo jak pierwszą dodając kakao(ilość według uznania ). Masę kakaową położyć na biszkopt , posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao .

Tagi:

biszkopt