Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe 8
CIASTO; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku oliwy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczającą i zmielonymi migdałami. Na końcu starte jabłka na grubych oczkach. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. MASA; Migdały mielimy. Cukier mielimy na cukier puder. Masło musi być bardzo miękkie. Do garnka dajemy masło, migdały i cukier puder. Wszystko to zalewamy bardzo gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby masło się rozpuściło. Do zimnej masy dodajemy spirytus. Na jedno ciasto dajemy 2/3 masy i przykrywamy drugim. Na nie pozostałą masę i posypujemy posypką dekoracyjną. Ciasto przechowujemy w lodówce.