motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto migdałowe 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przekładane ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowe 8

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl. migdałów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA;
  • 1/2 szkl. cukru
  • 20 dkg migdałów
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe 8
CIASTO; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dalej ucierając dodajemy po troszku oliwy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczającą i zmielonymi migdałami. Na końcu starte jabłka na grubych oczkach. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. MASA; Migdały mielimy. Cukier mielimy na cukier puder. Masło musi być bardzo miękkie. Do garnka dajemy masło, migdały i cukier puder. Wszystko to zalewamy bardzo gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy, aby masło się rozpuściło. Do zimnej masy dodajemy spirytus. Na jedno ciasto dajemy 2/3 masy i przykrywamy drugim. Na nie pozostałą masę i posypujemy posypką dekoracyjną. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ciasto migdałowe 8
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Ciasto migdałowe 8
Całe jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Ciasto migdałowe 8
Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i zmielonymi migdałami
Ciasto migdałowe 8
Przygotowaną masę rozkładamy na jeden placek, przykrywamy drugim i dajemy resztę masy