Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe z nektarynkami
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z połową proszku do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem, następnie wsypać cukier puder, dodać1 żółtko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temp 190 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posmarować konfiturą. 2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru, wsypać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdały, dodać aromat, mleko i wymieszać. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z pozostałym cukrem, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć umyte, wypestkowane, pokrojone na ćwiartki nektarynki. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 30 minut.