SUPERPRZEPIS

Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych Więcej zdjęć (5)

Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne, a jednocześnie słodkie. Polecam je gorąco, a szczególnie z tą smaczną polewą!

Składniki:

Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych

 

  • CIASTO:
  • 120g cukinii,
  • 135g mielonych migdałów,
  • 120g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 85g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka malibu,
  • POLEWA:
  • 50g serka topionego śmietankowego,
  • masło 50g,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • migdały siekane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki, odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli i dalej ucieramy. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Dodajemy malibu i cukinię, dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy.

Masę łączymy z ubitą pianą i wykładamy do keksówki (11x23cm). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach. Do rondelka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie miksujemy powstałą (ciepłą) masę z cukrem pudrem. Tak przygotowaną polewą smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzeszkami. Smacznego ;)
Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych
Mąkę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier trzcinowy i szczyptę soli i dalej ucieramy.
Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych
Masę łączymy z ubitą pianą i wykładamy do keksówki (11x23cm)
Ciasto migdałowe z polewą z serków topionych
Do rondelka wkładamy masło, serek topiony i cukier waniliowy, rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie miksujemy powstałą (ciepłą) masę z cukrem pudrem.