Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowo- orzechowe
Masło stopić w rondelku, ostudzić.
Kaszę manną, mąkę, sodę, zapach waniliowy wymieszać na stolnicy.
Wylać masło i wyrobić ciasto.
Migdały pokroić w kostkę.
W rondlu zagotować 1 szklankę wody.
Wsypać migdały, dodać miód, sok z cytryny, orzechy, cynamon, wymieszać.
Masę przestudzić.
Połową ciasta wylepić formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, dokładnie dociskając ciasto.
Wyłożyć masę migdałową.
Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu.
Piec około 45 minut w temp. 200 stop. C. na złoty kolor.
Kaszę manną, mąkę, sodę, zapach waniliowy wymieszać na stolnicy.
Wylać masło i wyrobić ciasto.
Migdały pokroić w kostkę.
W rondlu zagotować 1 szklankę wody.
Wsypać migdały, dodać miód, sok z cytryny, orzechy, cynamon, wymieszać.
Masę przestudzić.
Połową ciasta wylepić formę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, dokładnie dociskając ciasto.
Wyłożyć masę migdałową.
Resztę ciasta rozkruszyć na wierzchu.
Piec około 45 minut w temp. 200 stop. C. na złoty kolor.