aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto miodowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre wysokie ciasto, polecam!

Ciasto miodowe z jabłkami

Składniki:

Ciasto miodowe z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,10 kg mąki pszennej
  • 30 dag miodu płynnego
  • 1 szkl cukru pudru
  • Masa jabłkowa:
  • 2,20 kg jabłek winnych
  • 1 galaretka truskawkowa
  • do smaku cukier
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Masa śnieżkowa:
  • 1 śnieżka
  • 1 galaretka np. wiśniowa
  • 0,5 szkl wody
  • 1 polewa
  • do dekoracji wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z jabłkami
Ciasto: Miód utrzeć z całymi jajkami, następnie wyrobić ciasto z margaryny, sody, mąki i cukru pudru i utartych żółtek. Podzielić ciasto na 4 części i upiec 4 placki w blaszkach 25/36 w 180 stopniach ( 20 minut każdy). Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na dużej tarce, dusimy pod przykryciem około 45 minut. Następnie dodajemy galaretkę w proszku i cukier do smaku -ściągamy z gazu. Wsypujemy cynamon. Masa śnieżkowa: Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na jej opakowaniu, do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę wiśniową rozpuszczoną w wodzie. Przełożenie placka: Ciasto -masa jabłkowa -ciasto -masa śnieżkowa -ciasto -masa z jabłek -ciasto -polewa-wiórki kokosowe.